749 відгуків
Скидки и поступленияЗарегистрируйся

Сейчас компания не может быстро обрабатывать заказы и сообщения, поскольку по ее графику работы сегодня выходной. Ваша заявка будет обработана в ближайший рабочий день.

+380 (50) 523-01-20
+380 (93) 523-01-20
ул. Крымская, 79, Слов'янськ, Україна

Як підібрати спеції під різні страви

Як підібрати спеції під різні страви

Смак будь-якого, навіть самого буденного і звичного кожній людині страви можна значно урізноманітнити завдяки застосуванню спецій. Додавання прянощів в рибу, плов, м'ясо, суп і інші види страв дозволяє надати їм особливу нотку, і підкреслити певні смакові якості, відтінивши інші.

Однак неправильне застосування спецій може негативно відобразитися на якості страви. Використавши невідповідні прянощі, погано поєднуються з тим чи іншим типом продуктів, можна повністю вбити смакові якості навіть самого відмінно приготованого кулінарного шедевра.

 

Різноманітність і корисні властивості спецій

 

Сьогодні на кухні навіть скромної сучасної господині може бути до півтора десятків видів різних прянощів, призначених для додавання в рибу, м'ясо, плов, суп і інші види страв. У багатьох країнах існують свої особливі види спецій, характерні тільки для даного регіону, завдяки чому у світі використовується більше кількох сотень різноманітних видів приправ.

Крім приготування їжі, прянощі активно використовуються і в інших галузях життєдіяльності людини, зокрема, медицині, косметології та парфумерії.

Застосування спецій, крім здатності урізноманітнити смакові якості їжі, що готується, має також і суто практичний аспект. Він полягає у здатності даного виду продукції впливати на теплообмін людського тіла, завдяки чому знижується ймовірність його перегріву. Саме тому в більш спекотних країнах використовується більша кількість різноманітних видів спецій. Крім цього, правильно використані прянощі сприяють кращому засвоєнню та переробці важких страв, таких як м'ясо, риба, суп, плов і т. д.

 

Основні правила використання та зберігання прянощів

 

Як відомо, з давніх часів у культурі багатьох народів світу прийнято використовувати велику кількість спецій в різноманітних комбінаціях. Однак тоді це робилося в основному в практичних цілях, тоді як сьогодні застосування спецій більше змістилося у бік створення особливих смакових варіацій звичних страв.

Правильне застосування прянощів з різними типами страв (м'яса, овочів, риби, супів, плову і т. д.) закономірно відноситься до складного розділу кулінарного мистецтва. Точна рука досвідченого кухаря здатна додаванням маленької щіпки спецій повністю перетворити смак страви.

Повністю охопити застосування всіх спецій навіть з основними типами страв, такими, як м'ясо, риба, супи, плов, овочі і т. д., не представляється можливим у рамках однієї статті. Однак, існує кілька загальних правил поводження з прянощами, дотримання яких допоможе значно поліпшити результати ваших кулінарних зусиль:

  • прянощі необхідно зберігати в скляній або пластиковій тарі, яка закривається щільною кришкою. Це допоможе зберегти їх якості, а також не дозволить вбирати сторонні домішки;

  • слідкуйте за терміном зберігання і якістю спецій, які збираєтеся використовувати. Багато прянощі досить вимогливі до умов зберігання, і можуть швидко втрачати свої якості з часом, перетворюючись з корисних продуктів в небажані для людського організму добавки;

  • свіжі прянощі (наприклад, трави) додаються вже повністю приготоване блюдо, сушені ж спеції необхідно додавати за деякий час до завершення приготування;

  • перець, лавровий лист і інші прянощі в рибу, м'ясо, плов і супи необхідно додавати в самому початку приготування страви;

  • у більшості випадків неприпустимо використання більше трьох видів спецій в одному блюді, оскільки вони перебивають якості один одного.

Дотримання цих простих правил, звичайно ж, не зробить з вас геніального кухаря, однак однозначно допоможе значно поліпшити якість приготування улюблених страв.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner